26 Nisan, 2012

Rotasyonun Meyveleri



Zor geçmesi beklenen bir maçı Bursaspor kolay kazandı dün akşam. Rakip yine Sivas gibi ligde iki maçta da yenemediğimiz Eskişehirspor'du. Öncelikle dün akşam beni Ersun Yanal'ın oyun anlayışının çok şaşırttığını söylemek istiyorum. Bugüne kadar çalıştırdığı takımlarda hücum futbolunu abartığı için eleştirilerin odak noktası olan Ersun Yanal oyuncuları tamamen oynatmamaya şartlayarak sahaya sürmüştü.  Attığımız ilk gole kadar hücumu hiç düşünmeyen, kendi yarı alanında alan savunmasını kusursuz uygulayan bir Eskişehirspor vardı sahada. Aslında haksız da değildi Ersun Yanal çünkü bizi bu yıl yenmenin en kolay yolu buydu. Bursa'daki lig maçında her ne kadar takımın başında Michael Skibbe olsa da Eskişehir bizi o strateji ile yenmişti.

Ama evdeki hesap çarşıda tutmadı ve organize gelişen bir atakta Pinto ile öne geçtik. Pinto'yu her izlediğimde, fotoğrafını gördüğümde, adını andığımda hatta şimdi bile vicdan azabı yaşıyorum. Az atıp tutmadık sağda solda herif gelmeden önce. Adam her şeyiyle tam bir santrfor. Mental özellikleri çok iyi öncelikle, pozisyon alması mükemmel, nerde ne yapacağına çok iyi kestitiyor. Sadece kendisi oynamıyor arkadaşlarını da oynatıyor. Vallahi helal olsun. Yolda falan görsem ayaklarına kapanıp beni affetmesi için özür dileyeceğim heriften, o derece yani.



Alt yapı eğitimini Güney Amerika'da alan oyuncuların teknik ve mental özellikleri üst düzey olmasına karşın fizik kaliteleri Avrupa futbolu için yetersiz kalıyor. Batalla'da bu sıkıntıyı yaşadı, şimdi Pinto'da da yaşıyor. 60'tan 70'ten sonra düşmeye şartlıyor. Bir de 3-4 gün arayla oynadım mı tamamen etkisizleşiyor herif, bunu gören Ertuğrul Sağlam hafta sonu kadroda sürpriz sayılabilecek bir rotasyon uygulamış ve Batalla-Pinto ikilisi yerine Okan Deniz-Turgay ikilisine şans vermişti.  Batalla-Pinto'nun diri olarak sahada yer aldıklarında neler yapabildiğini herkes çok iyi görmüştür diye tahmin ediyorum. Hatta bunlara N'diaye'yi de ekleyebiliriz çünkü o futbolu tamamen fiziğe dayalı oynuyor. Yorgun olduğu zamanlarda sahada görünmezleşiyor hatta koordinasyonunu kaybedip basit top kayıpları yaparak yarardan çok zararı dokunuyor takıma.

Yani uzun lafın kısası rotasyon kötü bir şey değildir beyler. Rotasyon sadece günü kurtarmak için yapılmaz. Bu işi yapan adamlar 1-2 hatta 3 hamle düşünerek hareket etmek zordundadırlar ve biz futbol izleyicileri oynayana da oynatana da biraz daha saygılı olmamız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder