13 Eylül, 2010

ŞL 1.Rakibimiz: FC Valencia



Beklenen gün sonunda geldi..Bursasporumuz'u Şampiyonların liginde görmemize saatler kaldı. Hatta Valencia bugün 13.30 itibari ile Bursa topraklarına ayak basmış bulunuyor.
Onlar için de zor maç çünkü hayatlarında ismini ilk defa duydukları bir takıma karşı oynayacaklar. Bizim için daha da zor çünkü çoğu futbolcumuz ilk defa Şampiyonların liginde mücadele edecekler. Bu Hüseyin Çimşir, Ömer Erdoğan,İvankov gibi oyuncular için çok önemli değil belki ama Volkan gibi Sercan gibi 10 yaşında bu kulübün içerisine girmiş olan oyunculara göre akılalmaz bir olay. Bu iki oyuncumuzun da takımın en önemli hücum silahları oldukları düşünüldüğünde Sercan-Volkan ikilisinin maça hangi psikoloji başlayacakları geleceğimiz adına çok büyük bir ayrıntı.

Herkes'in dilinde bir ezberdir gidiyor, Valencia çok büyük krizde..Valencia en önemli silahlarını kaybetti..falan filan..
Takımın transfermarkt verilerinden yola çıkarak değerlerine baktığımızda 183 milyon euro gibi dil uçuklatan bir rakam çıkıyor karşımıza. Bursaspor'un değerine bakacak olursak ise şampiyonluk sonrası şişirilmiş haliyle bile anca 54 milyon ettiği görülebiliyor.
Misal krizdeki Valencia bir transfer sezonunda gözünü kırpmadan 27 milyon euro haracayabiliyor. Bursaspor'un harcadığı para ise taş  2 milyon'u bile geçmiyor..Svensson'a 500 bin, Nunez'e 700 bin, Insua'ya da o civarda bir şeyler verildi işte.

Valencia gerçekten önemli oyuncularla takviye etti kadrosunu..Bunların başında Getafe'li Soldado geliyor, adama 10 milyon euro verdiler. Real Madrid alt yapısından yetişmiş gerçekten önemli bir isim..Stil olarak da Barcelona'ya giden David Villa'ya çok benziyor..Tabi kalite olarak Villa 10 üzerinden 9'sa Soldado 7.5-8 arası bir şey eder. Fakat oyuncunun yaşı da henüz 25 ve hala kendisini geliştirebilir. Soldado'nun sakatlığından sonra hiç süre almamış olması bizim için avantaj mı dezavantaj mı bilemedim.

Aritz Aduriz de Valencia'nın bir başka santrafor takviyesi olarak olarak göze çarpıyor. 30 yaşındaki Basklı santrafor sıfatını tam olarak hakeden bir stile sahip. Sağ, sol, kafa her türlü gol atıyor adam, son vuruş da mükemmele yakın. Bizim ligde çok rahat 20'li gollere ulaşabilir..Ertuğrul Hoca da Nunez'den bir nevi Aduriz yaratmaya çalışıyor işte, bunda ne kadar başarılı olacak hep birlikte görüceğiz zaten önümüzdeki günlerde. Ayrıca Mallorca 4.3 milyon euroya bu adamı niye sattı anlamış değilim..Yine hedefler küçüldü herhalde orada. Kendileri bilirler ama bu kafayla krizden çıkmaları biraz zor gibi.

Ligdeki maçlarda santrafor olarak Aduriz tercih edilmesine karşı ben yarın bir Soldado süprizi bekliyorum.

Tino Costa: Montpellier'in çıkışındaki payı çok yüksek olan oyuncu Banega'nın sakatlanmasından sonra bize karşı 11'de şans bulacaktır. Oyuncuyu tarif etmek gerekirse de bizim İnsua'nın Ergiç kadar savunma yapabileni diyebilirz Tino Costa için. Müthiş bir sol ayağı var Arjantinli'nin.

Mehmet Topal'ı anlatmaya pek gerek yok herhalde, tecrübeli Albelda'nın alternatifi olarak kadroya dahil edildi. Bursa'ya getirildiğine göre bu oyuncunun yerine şans bulursa hiç şaşırmam.

Önemli transfer diyebileceğimiz Lille'den Portekizli Ricardo Costa'yı aldılar bir de. Ligdeki ilk iki maçta 180 dakika sahada kaldı, savunmada Navarro'nun partneri olacaktır muhtemelen. Kısa boylu, üst düzey tekniği ve süpürücü özellikleri olan bir oyuncu. Navarro'da hayvan gibi güçlü bir stoper.

Eskilere de bakacak olursak:

Kalede 40'lık Cesar formanın sahibi olacak, zamanında Real Madrid'i görmüşlüğü olan bir isim. Aslında 2. hatta 3. kaleci olarak alındı ama Renan ve Moya hayal kırıklıklarından sonra biranda kendini 3 direğin arasında buluverdi..

Savunmanın sağında çabuk Miguel, solunda ise 1.90'lık boyuyla Fransız Mathieu tercih edilir muhtemelen..Zaten geçen hafta Fransız sol beki dinlendirdi bizim maç için.Miguel de Benfica'da ortanın sağında oynarken Valencia'da sağ bekte efsane oldu, bu adamı niye hala birileri almıyor anlamıyorum..Gerçi onunda yaşı 30 olmuş. Mathieu'yu görünce aklıma Hakan Balta gelip duruyor, bizim Volkan şunu da maymun edebilir mi acaba diye de kendime sormadan edemiyorum :)

Valencia'nın ortasahasına baktığımızda ise kanatlarında bir zamanlar İspanya milli takımının sağ ve sol açığı olarak mücadele eden Joaquin ve Vicente'nin mücadele ettiğini görüyoruz. Her ne kadar bu adamların yüzleri bizlere eskimiş gibi gelse de yaşları henüz 30 bile değil, ikisi de 81 doğumlu. Joaquin sezona bomba gibi başladı, umarım adamın Malaga'ya karşı oynadığı futbolu bizim Vederson görmüştür de daha bir aklını başına toplamış halde çıkar sahaya. Hem Miguel hem hem Joaquin, bu Valencia'nın sağ kanadı bayağı canımızı sıkacağa benziyor ama hayırlısı olsun.
Vicente de ikinci baharını yaşamak istiyor, Ali Tandoğan'ın işe de çok kolay olmayacak gibi.

Villa ile Silva gidince takımda büyük yıldız adayı olarak Juan Mata kaldı sadece. Çok değişik bir oyuncu bu Mata, her şey var bu adamda..Hız, hızlanma çeviklik..Teknik, dribling, şut, son vuruş..Zeka zaten o biçim..Bizim Batalla ile Volkan Şen karışı bir şey diyeyim ben de gerisini siz düşünün artık.
Biraz güçsüz o kadar. Ama o güçsüzlüğü İspanya liginde çok fazla göze batmıyor.
Sezon sonunda o da Real'in Barca'nın yolunu tutarsa kimse şaşırmasın.


Football Fans Know Better

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder