02 Eylül, 2010

Hayırlı Olsun / Gustav Svensson



Rakiplerin son 2 günde yaptıkları transferleri arkadaşının yediği çikolatada gözü kalmasına rağmen sesini çıkaramayan ilkokul çocuğu misali, içten içe kıskançlık ile izlediğimiz saatlerde İsveç basınına düşen haberlerle heyecanladık biz de..
Futbolcu hakkında çok fazla bilgimiz olmasa da hem pozisyonunun "FM" efsanelerinden olması, hem de İsveç futbolunu takip eden abi/kardeşlerimizin yardımıyla futbolcu hakkında bilgi toplamamız çok da fazla zaman almadı..

Öncelikle kariyer istatistiklerine göz atacak olursak:

2002'de kapısından adımını attığı Göteborg kulübünün A takımına 2005 sezonunda yükselmeyi başarmasına rağmen forma ile tanışması 2006 sezonunda olmuş ve 5 maçta 1 gole imza atmış..
2007 sezonunu ilk yarısının son maçlarında formayı kapmayı başaran Svensson 22 maçta 14'ü 90 dakika olmak üzere 1528 dakika görev almış, aynı zamanda da 1 gol ve 2 sarı kart ile sezonu kapatmış.
2008'de ise istikrarlı bir grafik çizerek 21'i 90 dakika olmak üzere 27 maçta forma giymiş, attığı 3 golün yanında 1 de asist yaparak skora katkıda bulunmuş, gördüğü sarı kart sayısı ise sadece 1.
2009'a ilk kez A milli takım formasını giyerek başlayan oyuncu adeta altın sezonunu yaşamış ve ligde 28 maç 2 gol 3 sarı kart, UEFA ve İsveç kupasında 3'er maç, kaptanlığını yaptığı İsveç U21 takımında ise 8 kez forma giymiş..
İsveçte hala devam eden 2010 sezonunda 17 maçta forma bularak 1 gol 2 asistlik ve 3 sarı kartlık istatistiğe imzasını atmış. Aynı zamanda 3 İsveç Kupası ve 2 UEFA kupası karşılaşmasında da görev alarak Göteborg kariyerini sonlandırmış..Ayrıca İsveç'in İtalya ile oynadığı A milli takımlar düzeyindeki hazırlık maçında 90 dakika görev almış..

Genel Özellikler:

Teknik:

Teknik kapasitesi çok fazla üst düzey bir oyuncu olmasa da futbolu daha çok basit oynamayı tercih etmesinden dolayı çok fazla pas hatası yapmıyor, kısacası haddini bilerek oynuyor. Fakat oyunun sıkıştığı zamanlarda kullandığı uzun paslarda da başarı oranı oldukça yüksek..Zaman zaman çıkardığı sürpriz şutlar ile de skora katkıda bulunabiliyor.
Uzmanlık alanlarının ise ikili mücadele kazanma ve top kapma üzerine olduğu olduğu açık yüreklilikle söylenebilir.

Mental:

İskandinav ülkelerindeki çoğu oyuncu gibi Svensson da müthiş bir soğukkanlılığa sahip, son derece çalışkan, iş ahlakını her zaman en ön planda tutan dolayısıyla da formasının hakkını sonuna kadar veren bir oyuncu..
Topsuz oyunda yaşıtlarının çok ilerisinde (özellikle bizim ligimizdekilerin) olan oyuncunun stoper ve sağ bek oynayabiliyor olması da diğer artıları olarak göze çarpıyor.

Fiziksel:

1.83 boy ve 80 kilo ile de güçlü bir dış görünüşe sahip olan İsveçli çok çevik olmasa da müthiş dayanıklılığı ve zıplama yeteneği ile orta sahada rakiplerinin korkulu rüyası olmayı başaran bir isim. Ayrıca ortalama da bir sürata sahip bir isim.

Oyuncu/Kulüp Uyumu:

Geçtiğimiz sezona defansif ortasaha görevinde kim oynayacak? Hüseyin mi? Kirita mı? diye herkesin birbirine düştüğü, Ertuğrul hocanın Hüseyin tercihinden dolayı bıkmadan usanmadan eleştirildiği bir ortamda bu iki oyuncunun da sahip olduğu tüm özelliklere içinde barından bir oyuncunun Bursaspor'a geleceğine pek fazla ihtimal vermezdi hiç kimse..
Ama işte bu Svensson tam bahsettiğimiz gibi bir adam..Biraz Hüseyin, biraz Kirita..

Hüseyin kadar soğukkanlı Kirita kadar agresif.
Hüseyin gibi takımın emniyet sibobu, Kirita kadar takıma dinamik.
Hava toplarında Hüseyin gibi etkin, yatarak kayarak müdahalelerde Kirita kadar usta.

Bu özellikler daha da çoğaltılabilir aslında ama anlatmak istediğim anlatılmıştır umarım, şansımızın da  yardımıyla gerçekten çok müthiş bir adam almış bulunuyoruz.
Geçtiğimiz hafta İngiltere'de çalışma iznini alabilseydi şimdi Sunderland'deydi çoktan ya da Bjk fazla naza çekmeyip Fink yada İnceman'dan birini verse bu adamın adını bile anmayacaktık muhtemelen.

Ayrıca oyuncunun tam da ihtiycaç duyduğumuz mevkilerde belirli bir tecrübesinin bulunması bu transferin ne derece nokta atığı yapıldığını bir kez daha gözler önüne seriyor.
23 yaşında bir adam için 8 yıllık kulübünden ayrılarak hiç tanımadığı bir ülkeye uyum sağlaması çok da kolay olmayacağa benziyor..
Umarım İngilizcesi falan iyidir de takım alışma evresi biraz daha kısa ve az sancılı olur.
Ne diyelim İnşallah hayırlısı olmuştur Bursasporum için..
Bekleyip görmekten başka elden ne gelir ki..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder