31 Ocak, 2010

Yeni Zellandalı Gol Makinesi Shane Smeltz

Yeni zelanda deyince akla hep en guzel yerlerini incir yapraklarıyla kapayıp cıplak dolaşan hatunlar gelir akıllara ama bugun yeni zelendadan bahsetme sebebimiz ne incir yaprakları nede etine dolgun bayanlar.

Transfer sezonun son gunlerine girerken nihayet devre arası ilk transferimiz düştü bursaspor kulislerine düştüde niye hala resmi imza yok diye bir düşünce geliyorsa akıllara avusturayla-turkiye yazıylada rakamla 24 saatdir ucakla o yuzdendir tahminim bu gecikme.

Smeltz Almanya asıllı 1981 doğumlu yeni zelenda futbolunun yetiştirdiği en buyuk yeteneklerden biri olarak tarih kitaplarında çoktan yerini almış bir isim.

''Futbola QAS Academy'de başlayan Smeltz, profesyonel kariyerine Hırvat menşeli Gold Coast Knights kulübünde, 1998'de başladı. Oradan yine yöresel bir takım olan Brisbane Strikers'a geçen Shane'nin sonraki durağı Napier City Rovers oldu. Kariyerinin ilk ciddi adımını Adelaide City'e transfer olarak atan "gol makinesi", bu transferden bir sezon sonra şehrin büyük ağbisi Adelaide United'ın kadrosuna katılarak Avustralya piyasasında tanınan bir futbolcu olmuş.

Shane Edward Smeltz'in futbol kariyerinde gezindiğimiz bu yazının gelecek 3 yılı İngiltere sahalarında geçecek. 2005'te Avustralya'dan ayrılıp İngiltere'ye giden Smeltz'in ilk durağı, "yalnızca bilmek zorunda kalanların bildiği" bir lig olan İngiltere 2. liginin tanınan takımı Mansfield Town oldu. Orada kısa bir süre kalan Shane, sezonu 90'ların efsane takımlarından Wimbledon FC'nin 2000'li versiyonu olan -futbol sevdalılarının takımı- AFC Wimbledon'da tamamladı. Burada çıktığı 50 maça 26 gol sığdıran Smeltz, ertesi sezon soluğu menajerlik oyunlarından tanıdığım Halifax Town'da aldı fakat pek de başarılı olamadı.


Aradan geçen 3 yıl hem Smeltz'i hem de futbolunu olgunlaştırmıştı ki Wellington Phoenix ile Avustralya'ya dönen "gol makinesi", çok başarılı 2 sezon geçirdi. İlk sezonunda A-League gol krallığını kıl payı kaçıran Smeltz, Hacettepe'ye imza atmadan önce 2008-2009 "normal" sezonunu gol kralı olarak tamamladı.''

Yukardaki tırnak içine aldığım kariyer özetini bi daha yazmamak için Dar Alanda Uzun Paslar Blogundan aldım geçen sene bu zamanlar gençlerbirliğine transferi söz konusyken kaleme alınmış ve gayetde guzel özetlemiş kariyerini Smeltzin.

Ama geçen sene gençlerbirliğine geldikten sonra Hacattepeye kiralanacağını öğrenince ne işim olur hacettepede benim diyerek apar topar ülkesine geri dönerek A-League Takımlarından Gold Cast Unitedla Sözleşme imzalamış Smeltz.Bu sene 22 maçta 19 gol atarak Avusturalyada ust uste 2 sene gol kralı olma başarısını göstermiş.Ayrıca Yeni zelenda milli takımıyla cıktığı 26 da maçta 15 gol gibi bir sayıya ulaşmışki yeni zelenda gibi organize futboldan uzak bir ekipte azınsanmıyacak bir başarıdır bu.

Birazda Teknik Özelliklerinden bahsedersek her iki ayağınıda kullanabilmesinden dolayı 3 lü hücüm hattının her yerinde oynuyabiliyor ama asıl mevkisi forvet.Posizisyon alma, kafa hakimiyeti ve son vuruşlar gibi ozelliklerinin gelişmiş olması rahatlıkla bu ligi kaldırabilecek kapasitede bir forvet izlenemi veriyor.(Diğer bu özellikleri gelişmiş forvet oyuncusu için .Bknz. Kayserisporlu Makakula)

Tek sorun bundan once Turkcell Super Lig gibi mucadele gucu ust duzey bir ligde oynamamış olması eğer cabuk adapte olmayı başarırsa yeni kahramınımız olur ve tahminimce butun bursasporlular olarak dunya kupasında yeni zelendayı destekleyebiliriz..

Unutmadan bir küçük dipnot daha ekliyelim Yeni zelenda milli takımının dunya kupasına kadar olan fiksturune baktım tam 10 hazırlık maçı var mart nisan mayıs aylarında bu maçlar.. Umarım tranfser yapılmadan bu hazırlık maclarına gidemiyeceği söylenmiş ve öyle anlaşılmıştır.


''Bu Gol Makinasıda bundan öncekiler igibi umarım çamaşır makinası çıkmaz diye en icten dualarımızı edip yazımıza son verelim Bursasporumuza hayırlı olsun.


RAPORSUZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder