16 Mart, 2012

Transfer Önerisi // 3 in 1

Uzun zamandır takip ettiğim ve tarz olarak bir birbirlerine çok benzeyen üç oyuncuyu aynı anda tanıtmak istiyorum bu yazıda. Geçtiğimiz yılın ara transfer döneminde ülkemizde yaşanan Polonyalı rüzgarından sonra Polonya ligini sıkı takibe almıştım. Bu yıl da Türkiye liginden çok Polonya ligi maçı izlediğimi söyleyebilirim.

Daha önce de Nakoulma ve Melikson'dan bahsetmiştim zaten ama daha çok futbolcu var o topraklardan gelip bizim ligimizde önemli işlere imza atabilecek. Sivasspor'da oynayan Kamil Grosicki'nin eski takımı Jagiellonia Bialystok bu aralar Polonya liginde zor günler geçiriyor. Bahsedeceğim üç oyuncu da bu takımda oynuyorlar.


Ad Soyad: Maciej Makuszewski
Uyruk: Polonya
Doğum Tarihi: 1989
Boy: 1.76
Kilo: 71
Kullandığı Ayak:Sağ
Sözleşme Sonu: 30.06.2012
Tahmini Değeri: 250.000 €

2010-2011 sezonun başında alternatif oyuncu olarak Polonya 3. liginden sadece 10.000 € bonservis ücreti karşılığında kadroya katıldı. Bu sezonun 2. yarısıyla birlikte ilk 11'e girdi ve son 4 maçta da 90'ar dakika sahada kaldı. Bulduğu şansı iyi değerlendirebilmek ve kendini gösterebilmek için çok fazla çaba harcıyor, bu da zaman zaman topla fazla oynamasına ve pas tercihlerinde sağlıklı karar verememesine yol açıyor, kafası rahatlarsa çok daha iyi olabilecek izlenimi yarattı benim üzerimde. Bu arada sözleşmesi sezon sonunda bitiyor




Ad Soyad: Tomasz Kupisz
Uyruk: Polonya
Doğum Tarihi: 1990
Boy: 1.80
Kilo: 74
Kullandığı Ayak:Sağ
Sözleşme Sonu: 30.06.2014
Tahmini Değeri: 900.000 €

Kupisz 16 yaşındayken İngiltere'nin Wigan takımına transfer olmuş ve 4 yıl burada kaldıktan sonra Polonya'ya geri dönmüş. Bu üç isim arasında da en yüksek teknik kapasiteye sahip olanı. Onun bana göre en büyük problemi biraz fazla sakin yapıya sahip olması. Net bilgim yok o konuda ama belki de o yüzden gönderdiler Wigan'dan geri. Mehmet Okur NBA'e transfer yaptığında onun için bu adamın gözlerinde NBA ışığı yok denmesi çok garibime gitmişti ve o zaman ne demek istediklerini pek anlayamamıştım. İşte o NBA ışığı Kupisz'de de biraz eksik gibi sanki. 


Ad Soyad: Nika Dzalamidze
Uyruk: Gürcistan
Doğum Tarihi: 1992
Boy: 1.73
Kilo: 63
Kullandığı Ayak:Sağ
Sözleşme Sonu: 30.06.2016
Tahmini Değeri: 400.000 €

Dzalamidze bu oyuncuların arasında en genç olanları. CSKA Moskova ve Polonya'nın Widzew Lodz takımlarında birer yıl kiralık oynadıktan sonra bonservisi 280.000 € karşılığında Gürcistan'ın Baia Zugdidi takımından alındı. Onu diğer takım arkadaşlarından ayıran en büyük özelliği çevikliği ve çok çabuk hızlanabiliyor oluşu, bizim futbol alimlerimiz patlayıcı güç/özellik diyorlar ya, işte ondan fazlasıyla var bu adamda.

Bu üç oyuncu da sağ ayaklarını kullanıyorlar, çabuklar, iyi top sürüp kolay adam eksiltebiliyorlar. En çok faydayı da ters ayakla sol kanatta oynadıklarında sağlıyorlar. Yani uzun lafın kısası hepsi birer Kamil Grosicki.

Ülkemizde bu tarzda oyuncular büyük fark yarattığı herkes tarafından biliniyor. Grosicki'nin Sivasspor'a 800.000 € gibi bedelle gelip değerini kısa süre içerisinde 4'e 5'e katladığı göz önüne alındığında ben bu oyuncuların da bu topraklarda doğru kullandıkları taktirde çok başarılı olabileceklerini düşünüyorum. Kaldı ki bu genç adamları kadroya katmak için transfer rekorları kırmaya falan da gerek yok.

Tabi madem bu kadar iyi oyuncuları var bu Jagiellonia niye zor günler geçiriyor diye düşünmek herkesin hakkı.  Adamların sorunu tamamen kadro planlamasında. 38 yaşındaki santrforları Frankowski sezona çok iyi başlamasına rağmen ekim ayından beri gol atamıyor, herifin yediği onun yarı yaşındaki Pawlowski. Son maçta en uçta Dzalamidze'yi oynattılar mesela. Tabi takımda yolunda gitmeyen çok şey var ama bizi çok fazla ilgilendirmediğin pek de kurcalamaya gerek yok. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder