23 Temmuz, 2010

Yurda Dönerken..



Avusturya kampındaki son hazırlık maçımızı Almanya Bundesliga ekiplerinden Borussia Dortmud ile oynadık ve yine yenilmedik.
Kamp boyunca oynadığımız 4 maçta sadece 1 galibiyet almış olsak da hiç bir karşılaşmada sahayı boynu bükük terketmemiş olmamız olumlu bir gelişme bizim için. Futbolcularımızın kaybetmemeyi alışkanlık haline getirmiş olmalarını görmek gelecek adına büyük umut veriyor bize.
Küme düşmeme mücadelesi verdiğimiz yılları hatırlıyorum da, o dönemdeki futbolcularımız için gol yemek, maç kaybetmek o kadar normaldi ki.
Onların o mağlubiyeti kabullenme halleri zaten kahrediyordu bizleri.

Şampiyon olan takımımızın ise geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında şampiyonluk potasında girdikten sonra sadece İBB deplasmanında yediği erken ve şanssız goller sonucu sahadan mağlubiyetler kapattığı hatırlamak gerek.
Herkesin şampiyonluk baskısı diye bir taraflarını yırttığı zamanlarda bile sahaya karekterini her maçta sahaya yansıttı bu takım, önümüzde ki sezonda da bu rakibe teslim olmama alışkanlığımız en büyük silahımız olacak..

Takımın bireysel performansına, mevkilere göre oyuncuların yeterliklerine bakarak kamp sonrası bir değerlendirme yapacak olursak:

Kalede herhangi bir sorun yaşayacağımızı zannetmiyorum..İvankov,Yavuz, Harun bence çok yeterli bir rotasyona sahibiz..Harun da beklediğimden çok çok iyi çıktı, kendisini kulübe öneren Serkan Rençber'den Allah razı olsun..

Savunmaya geçecek olursak, geçtiğimiz sezonun rotasyonundan 3 oyuncuyu kaybettik ve yerlerine sadece Vederson'u takviye ettik..Mustafa Keçeli'yi Ertuğrul hoca savunma kanatlarında Ali Tandoğan ve Vederson'un alternatifi olarak kullanmayı düşünüyor..Keçeli'yi ben de sağ bekte izledim de hocanın beğendiği kadar varmış, hatta adam ilginç bir şekilde ters kademe bile yapıyor, sol bekte oynarken yapamıyor hala..
Diğer bir savunmada alternatif olarak düşünülen Serdar'ın ise mutlaka Bank Asya takımlarına kiralık verilip tecrübe kazanması gerekiyor..Çevikliği, zıplaması, adam markajı tamam da çok çabuk kopuyor oyundan..Ayrıca pozisyon başlangıcında markaj uygulaması için görevlendirildiği adama sülük gibi yapışıyor da, sonradan müdahale etmesi gereken adama bir türlü hamle yapamıyor.
Savunma göbeğine 1 değil 2 transfer şart bence..Biri atletik, ayaklarına hakim,sağ bek de oynayabilen, diğeri ise göklerin hakimi 1.90'lık kule.

Ortasahanın kanatlarında da pek fazla problem yaşamayız diye tahmin ediyorum..Sağda Volkan var, yeni gelen Steinert de fena bir oyuncu değil..Keza İsmail Haktan var bu bölgede, hocanın Borussia maçında da burada oynattığı Turgay var..
Solunda Ozan İpek var, yeni gelen İnsua var, Fenerbahçe'de genel olarak burada değerlendirimiş olan Vederson var, genç Eren var..

Ortasında gelince kamp boyuncu burda defansif olarak değerlendirilen Kirita ve Ramazan yetersizler.
Hatta Ramazan geçen sezonun çok uzağında.Gerçi bu oyuncu İnegöl'de, Samsun'da falan hep stoper oynuyormuş..Ertuğrul hoca da keşke hazırlık maçının tekinde orda deneseydi Ramazan'ı.

Ortanın ortasında bir de sakat olan Bekir Ozan var ki sakatlığının ne derece ciddi olduğunu bilmesem de ondan çok şeyler bekliyorum bu sezon..Hüseyin'den formayı kapıp Bekir-Ergiç ortaklığı bile kurulabilir orada.
Bir de Ertuğrul hoca çift yönlü ortasaha olarak Ozan İpek'i denedi orda ama bu oyuncudan o bölgede pek fayda sağlanamaz bana göre.
Hem hantal kalıyor hem de oyun zekası fazla gelişmiş değil Ozan'ın.Geçen sezonu 9 sarı ve 1 kırmızı kartla kapatmış olması da öneemli bir ayrıntı.
Borussia maçında da yediğimiz golde faulu yine Ozan yapmıştı.Ayrıca kornerin tekinde rakip oyuncuyu kafa-kola aldığı bir pozisyon gözümün önünden gitmiyor bir türlü.

Öndeki ikiliyi ise bu sezon yine 2 farklı şekilde tercih edecek Ertuğrul Sağlam.
Bunlardan ilki Turgay'lı Sercan'lı önde iki pres gücü olan oyuncular tercih edilecek.
İkincisi ise Sercan ya da Turgay ileri de tek kullanılıp arkalarında Batalla/ Insua ikilisinden biri değerlendirilecek.
Aslında santrafor olarak kaleye sırtı dönük oynayabilen, kontrol etmeden tek ve net vuruşlar yapabilen bir oyuncu lazım bize tam olarak.Bu yönde bir arayış olduğunu biliyoruz, umarım çok geç olmadan bu eksikliğimiz giderilebilir.

Sonuç olarak;

*Elimizdeki kadrodan, Ramazan Sal stoper olarak denenmeli, kesiciliğinden yararlanılmalı, orda da verim alınamazsa kiraya verilmeli.
*Serdar Aziz, Eren Albayrak ve Muhammed Demir gibi oyuncuların da fiziklerinin gelişip A takım seviyesinde mücadele edebilmeleri sağlanmalı, bunun da en kolay yolu, bu oyuncuları tanıyan bir hocanın yanına kiralık gönderilmeleri olur herhalde.
*Savunmanın ortasına 2, santrafora da 1 transfer yapılmalı..
*Ayrıca her ne kadar düşünülmese de Ergiç'e üst düzey bir partner bulunarsa tadından yenmez..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder